”Dune” de Frank Herbert

     Aseară am terminat lectura romanului de science fiction ”Dune” al scriitorului american Frank Herbert. În momentul de față mi-am făcut o mică autoanaliză, să înțeleg dacă sa cristalizat deja părerea în vederea celor citite și se pare că nu. Motiv din care o să scriu scurt și subiectiv chiar dacă pe alocuri în forma obiectivității.
     Este un roman despre războiul între două case mari care privesc viitoarea înfrângere a opuse-i  ca o etapă incipientă într-un plan care depășește mult posibilitățile actuale cunoscute a fiecăreia. Este un roman grandios. Aici mă refer în primul rând la mărimea lumii noi descrise, după care la grandoarea multor momente, care probabil în altă traducere ar fi întâiul atu al romanului pentru cei care pot fi pătrunși în destulă măsură de atmosfera lecturii, în rândurile cărora mă înscriu.
     Istoria întreagă este captivantă și se desfășoară astfel dar cu o ușoară creștere a  intrige-i încă din primele pagini, într-un ritm destul de grăbit pentru a întreține senzația că în momentul următor va avea loc evenimentul principal, și destul de lent pentru ca citind pagina următoare să descoperi ceva nou dar să rămâi la aproape aceiași distanță față de punctul pe care îl crezi final, și abia în momentul în care asta realizezi, începe următorul capitol în care te pomenești cu evenimentul propriu zis.
Personajele principale(și nu doar) sunt descrise astfel de parcă sunt privite de către doi ochi pătrunzători ai unui psiholog social-ezoteric-politic-femeie dar care totuși nu poate citi gândurile cu excepția cazurilor frecvente de citare a acestora . Este unul dintre puținele romane în care dincolo de identificarea afectivă cu protagonistul, nu am personaje favorite, dar am interes crescut față de majoritatea personajelor centrale cu excepția celor din casa Harkonnen care îmi erau mai mult antipatice.
     Mi se pare un roman actual atât datorită istoriei captivante precum și datorită perspectivei problemelor dezvoltate. Am citit pe nerăsuflate, iar întreruperile mici cu scopul satisfacerii necesităților vitale au implicat eforturi volitive colosale. 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.